Hoe werk jij aan jouw Waarde?

Hoe werk jij aan jouw Waarde?

Braenworks Academy Module 3: Waarde

In de derde module van de Braenworks Academy werk je aan het bepalen en onderbouwen van jouw waarde. Waarde is een subjectief gegeven en dit biedt de ultieme mogelijkheid aan jou als creatieve professional om de waarde van jouw ‘toepassing’ van je talent – en de daaraan gekoppelde prijs – te beïnvloeden.

Wat onderscheidt jou van anderen en wat maakt jouw aanbod waardevol? Wat zijn jouw ‘unique selling points’ ofwel USP’s? Ook onderzoek je voor welke doelgroep jouw aanbod het meest interessant is. Daarvoor creëren we persona’s en doelgroepsegmenten. Hoe beter je jouw doelgroep kent, hoe efficiënter je die mensen kunt benaderen. Met de optimale combinatie van ‘waarde’ en ‘doelgroep’ kun je een maximale verkoopprijs onderhandelen en de meest kansrijke potentiële klanten bereiken. We oefenen deze prijsonderhandelingen ook d.m.v. rollenspellen. Je sluit deze module af met een steeds verder ingevuld Business Model Canvas.

In deze 4-weekse cursus leer je om je economische waarde te bepalen en voor wie door o.a. een aantal huiswerkopdrachten te maken. Een daarvan is deze oefening.

Oefening

We maken onderscheid tussen ‘zachte’ en ‘harde’ waarde. Zachte waarde heeft te maken met emotionele aspecten, zoals een liedje dat zeer persoonlijk is voor de maker. Maar dat betekent nog niet dat de potentiële klant dit net zo ervaart.

Onderhandeling over jouw dienst/product als creatieve professional kun je dus effectiever doen op aspecten die de ‘harde’ waarde beïnvloeden, dit zijn bijvoorbeeld:

 • schaarste > hoe uniek is jouw product/dienst?
 • perceptie > wat is de indruk die je wekt met jouw product/dienst bij de potentiële klant? heb je een sterk merk opgebouwd?
 • storytelling > hoe sterk is jouw visie ofwel het verhaal achter jouw product/dienst?
 • reputatie > wat is jouw track record? heb je een goede naam opgebouwd?
 • kwaliteit > lever je hoge kwaliteit en is dat ergens aan te meten?
 • vraag/aanbod > hoe hard heeft de potentiële klant jouw dienst/product nodig? hoe graag wil hij/zij wat jij te bieden hebt?

Denk eens aan de laatste keer dat je een offerte hebt gedaan, of onderhandeld hebt over de prijs van jouw product/dienst. Hoe had je bovenstaande factoren kunnen gebruiken om jouw waarde te onderbouwen? Schrijf ze uit.

Het is cruciaal om te achterhalen hoe deze persoon steeds geïnteresseerd kan raken in jouw product/dienst en er een goede prijs voor betaalt. Draai de vragen om:

 • is men op zoek naar een uniek product/dienst?
 • wat vindt men belangrijk aan hetgeen jij aanbiedt (kwaliteit, flexibiliteit, meedenken, etc)?
 • welke visie/verhaal heeft de potentiële klant/opdrachtgever en vinden jullie elkaar daarin?
 • vindt men het belangrijk om te weten wat jouw track record is?
 • hecht men aan hoge kwaliteit?
 • waarom heeft men jouw product/dienst nodig en wat is de urgentie?

Wat leer je van deze opdracht?

Deze opdracht geeft je inzicht in wat jij als creatieve professionals kunt doen om beter te leren onderhandelen. Het helpt je ook om een vragenlijstje te maken voor tijdens het (eerste) gesprek met een potentiële klant/opdrachtgever. Door het voeren van een echt gesprek waarin je oprecht interesse toont voor de behoefte bij jouw potentiële klant/opdrachtgever kom je veel te weten. En ben jij in staat om de hoogste economische waarde te realiseren voor jouw aanbod.

Inschrijvingen Braenworks Academy 2019 geopend!

Wil jij aan de slag met jouw waarde? Schrijf je dan in voor het Braenworks Academy membership (EUR 199,- per maand voor een heel jaar). In januari 2019 starten we het nieuwe cursusjaar. Ben jij er klaar voor om je leven een nieuwe wending te geven?

Gun jezelf tijd om wekelijks te reflecteren en te groeien. Onze Academy zorgt er voor dat je hier tenminste een avond in de week tijd voor creëert.

Wat vonden anderen van deze Braenworks Academy module?

“Het meest waardevolle wat ik heb geleerd van de Academy is dat mijn ‘kunst’ en mijn ‘ik’ los van elkaar staan. Het gaat bij onderhandelingen om mijn artistieke werk en zo bekijk ik het nu. Dit zorgt voor meer overzicht en rust”.

All1ne (DJ, Producer, Soultrash)

“In Module 3 over ‘Waarde’ was daar het Business Model Canvas. eerst vond ik het maar niets. Veel te business gericht, dat was toch niets voor mij als creative maker? Maar toen we stap voor stap gingen invullen merkte ik dat mijn ideeën een completere vorm kregen. Alles heeft met elkaar te maken. ineens kreeg ik overzicht in welke acties prioriteit hebben. Voor wie maak ik? Wie heb ik nodig? Tussen leuke ideeën en potentiële plannen zie ik nu veel sneller het verschil”.

Brigitte van Hagen (Sopraan)

 

“Door de verschillende modules, bijvoorbeeld module 3 over ‘Waarde’, leerde ik meer over mezelf en hoe ik sterker kan staan in onderhandelingen. Ook heb ik geleerd om keuzes te maken, Mijn werk is arbeidsintensief en mijn uren zijn beperkt, als het niet goed voelt kan ik een opdracht ook weigeren. Ik kreeg een opdracht binnen om iets te maken op voor mij onbekend materiaal. na onderzoek en testen heb ik de opdracht aangenomen maar de prijs hoger ingestoken dan normaal. Ik heb ook aangegeven dat het eindresultaat anders zou zijn als bij andere producten vanwege het materiaal. De klant zei ‘ik ben fan van jouw werk en vertrouw helemaal op jouw vakmanschap’. De klant zag me als volwaardige kunstenaar. En dat ben ik, mede dankzij de Academy”.

Elke Kuijper (designer)

 

Inschrijvingen Braenworks Academy 2019 geopend!

Wil jij ook groeien op persoonlijk en zakelijk vlak? En onder professionele begeleiding werken aan jouw creatieve business plan? Schrijf je dan nu in voor het Braenworks Academy membership 2019!

Stuur een mail naar info@braenworks.com met een korte uitleg waarom  je interesse hebt en we sturen je vrijblijvend meer informatie.

Of schrijf je gratis in voor een van onze Open Dagen door op onderstaande link(s) te clicken!

Braenworks Academy Open zaterdag 29 september a.s. (GRATIS // 10.00 – 18.00 uur)

Braenworks Academy Workshop ‘PR voor creatieve professionals’ (EUR 12,50 // 15.00 – 17.00 uur)

 

Braenworks Academy Open zaterdag 27 oktober a.s. (GRATIS // 10.00 – 18.00 uur)

Braenworks Academy Workshop ‘Youtube for creative professionals (EN) (EUR 12,50 //11.00 – 13.00 uur)

Braenworks Academy Workshop ‘YouTube voor creatieve professionals’ (EUR 12,50 // 15.00 – 17.00 uur)

 

Braenworks Academy Open zaterdag 24 november a.s. (GRATIS // 10.00 – 18.00 uur)

Braenworks Academy Workshop ‘LinkedIn voor creative professionals’ (EUR 12,50 // 15.00 – 17.00 uur)