De creatieve industrie is een industrie die geen middelen nodig heeft, en toch lijkt de economische waarde van de top 20% overdreven, terwijl die van de rest wordt ondergewaardeerd. Kevin de Randamie, ook wel bekend als Blaxtar, bepleit dat het tijd is voor de resterende 80% om uit de schaduw te komen.

 

Kevin ‘Blaxtar’ de Randamie is zelf een hip-hop artiest en oprichter van Braenworks, en heeft verschillende creatieve platforms uit de grond gestampt. Door zijn strijd om rond te komen, leerde hij waardevolle lessen over wat er nodig is om als kunstenaar jezelf financieel te kunnen ondersteunen. Hij deelt zijn lessen graag via TEDx.

 

De Randamie’s grote passie is altijd al muziek geweest, en hij begon al vroeg muziek te maken. Hij ging aan de slag bij diverse accounting jobs bij verschillende bedrijven, maar zijn passie voor muziek bleef. Met behulp van het geld dat hij maakte van zijn boekhouding banen, richtte hij een bedrijf  op gericht op het bevorderen van kunstenaars die een positief, maar kritisch beeld op maatschappelijke kwesties hadden. Tegelijkertijd begon hij een non-profit organisatie die mensen en dichters bij elkaar brengt, met het oog op het promoten van woordkunst disciplines. Sinds 2014 werkt hij ook als Algemeen Directeur bij Braenworks.

Tijdens zijn tijd werkzaam in de creatieve industrie, heeft De Randamie veel dingen gezien en ervaren die zijn visie op de creatieve industrie als geheel hebben gevormd. “Ik deed het goed, ik gaf mijn eigen muziek uit evenals dat van anderen,” vertelde hij. Tot 2010, toen de regering bezuinigingen op cultuur aangekondigde. “Ik nam een grote duik, ik was ingeschreven als eenmanszaak en dus persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk.” Het ging zelfs zo ver dat verkoop apparatuur verkopen nodig was om rond te komen. “De omzet was laag en de winsten waren marginaal ondanks fatsoenlijk succes.” Het was een moeilijke tijd geworden voor De Randamie. Maar wat hem het meest intrigeerde van alles was hoe bedrijven die geen winst gemaakt hadden verkocht konden worden voor enorme hoeveelheden geld. Als zij dat konden, wat was dan zo anders aan de creatieve industrie?

Lees verder op: TEDxDelft

Word lid van onze mailinglijst

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van braenworks te ontvangen.

You have Successfully Subscribed!